Tør hud

Der er rigtig mange, der lider af et eller flere hudproblemer i Danmark. Blandt disse er tør hud det hyppigst forekommende problem. KIMOVI’tain’t guide til tør hud giver dig et overblik over tør hud.

Fakta om tør hud

 • Tør hud er en helt almindelig tilstand, som kan medføre små flager og tørre pletter.
 • Kløe er en af de mest almindelige symptomer på tør hud.
 • Det kan være svært at undgå at klø på de berørte områder.
 • Tør hud er mere almindelig i kolde vintermåneder og i tørt klima.
 • Ældre mennesker er mere udsatte for tør hud end yngre.
 • Tør hud er mere almindelig hos personer, som har eller har haft eksem, allergi eller astma.
 • Tør hud kan i sjældne tilfælde være en bivirkning fra medicinske præparater.
 • Tør hud er mere almindelig hos personer med for lavt eller for højt stofskifte.
 • Gentagne klø-anfald kan medføre at huden bliver tykkere og mørkere.
 • Mulige komplikationer af tør hud er udslæt, eksem og bakterielle infektioner.
 • Ekstrem tør hud kan medføre revner og sprækker i huden.
 • Medikamenter med kortison og antihistamin hjælper mod kløe.
 • Følgevirkninger af tør hud kan være infektioner skabt af kløe, samt at huden sprækker.
 • Antibiotika kan være nødvendig, hvis man får infektioner.
 • Man kan gøre meget selv, f. eks. at nedsætte antallet af bade og ved at smøre huden med gode cremer efter badning.

Hvad er tør hud?

Tør hud er et meget almindeligt hudproblem, som er karakteriseret ved, at der mangler vand i det øverste lag af huden, kaldet epidermis. Tør hud rammer både mænd og kvinder i lige stort omfang, mens ældre mennesker er mere udsatte for at få tør hud. Huden hos ældre mennesker har mindre indhold af naturligt olie i huden.

Det er især områder som arme, hænder og specielt den nederste del af benene, der rammes af tør hud. Tørheden påvirkes af luftfugtigheden i de omgivelser, man bevæger sig i og opstår især i meget tørre omgivelser.

Tør hud kan “bare” være en midlertidig tilstand, der varer nogle få dage til nogle uger. Men det kan også udvikle sig til en mere alvorlig tilstand for nogle. Symptomerne er ubehag, hvor huden kan trække sig sammen og ikke mindst klø. Og så kan eksterne faktorer som vejret påvirke tørheden. F.eks. kan koldt og tørt vintervejr forværre tilstanden. Det samme kan forskellige jobtyper; så personer, der ofte skal vaske hænder, kan opleve mere tør hud. Endeligt kan tør hud være en sideeffekt eller et symptom på en anden underliggende sygdom.

Epidermis er normalt sammensat af lipid (hudfedt) og protein. Lipid hjælper til at forhindre at huden dehydrerer. Når hudens fedt forsvinder, tabes beskyttelsen og huden mister væske. Når huden bliver tør, bliver den mere følsom over for rifter og kan revne. Tør hud kan være helt usynlig, men kan også være rødlig og endda have et skællende element.

Nogle simple forholdsregler og behandling kan være med til at holde tør hud nede eller helt fjerne den. Man skal undgå at anvende kraftig sæbe og kemisk usunde plejemidler. Pleje indebærer at anvende forskellige cremer og blødgørere. Det er vigtigt, at huden behandles, så der ikke opstår komplikationer som rifter, eksem og bakterier. Som oftest er tør hud nem at behandle.

Hvad er årsagen til tør hud?

Der er ikke nogen enkelt årsag til, at man får tør hud. Der kan være både eksterne og interne forhold, der gør sig gældende. Eksterne faktorer er bl.a. kulde og lav luftfugtighed især om vinteren, når man tænder for varmen indendørs. Interne faktorer er bl.a. personens generelle helbred, alder, arvelighed og andre helbredsmæssige tilstande som astma og allergi. Især personer med stofskifteproblemer har tendens til at udvikle tør hud.

Eksterne faktorer der kan forårsage tør hud:

 • Anvendelse af kraftig sæbe
 • Anvendelse af hudrensemidler med indhold af alkohol
 • Lave temperaturer
 • Lav luftfugtighed

Selv om et bad eller brusebad tilfører vand til huden, er det fordampningen af vandet efter badningen, der resulterer i tør hud. Hud, der strammer efter badning, kan vise tegn på, at en del af det naturlige hudfedt er fjernet.

En af de mest almindelige faktorer, der fører til tør hud, er hyppig brug af kraftige sæber. Sæbetypen kan have stor indflydelse på tør hud. Sæbe rengør naturligvis, men den fjerner også hudens naturlige fedt. Så jo oftere huden bliver skrubbet med sæbe, desto mere hudfedt fjernes der og det vil resultere i tør hud. Så hyppig brug af sæbe kan gøre tør hud værre.

Desuden kan tør hud risikere at forværres, hvis man anvender en forkert fugtighedscreme eller anvender den forkert. Nogle gange kan ens tøj også have en indflydelse – især uld og syntetiske fibre kan irritere huden og forværre tør hud.

Endvidere er der nogle medicin-typer, der også kan forårsage tør hud. Nogle eksempler er medicin mod for højt blodtryk, kolesterol, allergi og acne. I sjældne tilfælde kan tør hud også være et symptom på en anden sygdom. Det kan være psoriasis, diabetes eller forkert ernæring.

Hvad er tegnene og symptomerne på tør hud?

Det vigtigste symptom på tør hud er kløe. Personer, der har tør hud, kan ofte finde ru, tørre og røde pletter på huden og som regel klør de. Tør hud optræder oftest på arme, hænder, underben, mave og ankler. Hvis huden bliver meget tør, kan den revne og sprækker kan opstå.

Symptomer:

 • Kløe
 • Ru, tør hud
 • Røde pletter

Den kløende følelse kan forværre tilstanden. Huden har en tendens til at klø mere, jo mere man klør igen. Klør man meget, kan det skabe en hud, der bliver tyk og læderagtig, mens andre kan udvikle små knopper, som – hvis man klør dem – kan briste og give betændelse.

Det er mest almindeligt at have tør hud her:

 • Underben
 • Underarme
 • Hænder

Hvordan diagnosticeres tør hud?

Som regel er det nemt for en læge at diagnosticere tør hud ved blot at kigge på den. Selvom tør hud kan opstå på alle typer hud og i alle aldre, så er det mest ældre og personer, der er meget udsat for sæbe og andre ”rensemidler”, der hyppigst udvikler tør hud. Endvidere kan lægen tjekke patientens og familiens journal for at se, om der skulle være andre ting, der spiller ind. Og om symptomerne kan være tegn på noget andet end tør hud.

I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at tage en hudprøve for at udelukke eventuelle andre tilstande.

Er tør hud arveligt?

Tør hud kan skyldes en genetisk tilstand, der kaldes ichthyosis, som der findes flere typer af. Ichthyosis vulgaris er den mest almindelige type og er en svær tilstand af tør hud – og findes oftest på skinnebenene. Ichthyosis stammer fra græsk, hvor det betyder fisk og udseendet på ichthyosis vulgaris minder da også om fiskeskæl. Ichthyosis er arvelig. Tør hud mere generelt kan også være arveligt, men mere i forbindelse med andre sygdomme som eksem og astma.

Hvilke medicinske tilstande forårsager tør hud?

Bestemte fysiologiske ændringer og tilstande kan skabe tør hud. Det kan for eksempel være alder og hormonelle ændringer, som når kvinder kommer i overgangsalderen. Eller det kan være sygdomme som diabetes eller forkert ernæring, bl.a. hvis man mangler A vitamin.

Disse medicinske tilstande kan give tør hud:

 • For lavt stofskifte
 • For højt stofskifte
 • Diabetes
 • Forkert ernæring
 • Atopisk eksem
 • Visse former for psoriasis

Hvordan behandler man tør hud?

Den bedste behandling af tør hud er dagligt at smøre huden med en creme, der indeholder et blødgørende stof, der hæmmer fordampningen af vand. Da de fleste årsager til tør hud skyldes eksterne forhold, kan behandling med cremer og lotion effektivt bekæmpe tør hud. Som regel er det nok med almindelige håndkøbscremer – f.eks. KIMOVI creme – mens det i andre mere svære tilfælde kan være nødvendigt at anvende skrappere midler.

Har man fået konstateret tør hud i meget svær grad hos lægen, og klør det samtidigt voldsomt, får man ofte anbefalet receptpligtige cremer med indhold af kortison. Kortison kan dog have nogle ubehagelige bivirkninger bl.a. at gøre huden tyndere og mere sart, give strækmærker og forårsage ændringer i hudpigmentet. Så prøv helst en almindelig håndskøbscreme.

Kan tør hud give nogle komplikationer?

En almindelig komplikation ved tør hud og kløe er en bakteriel infektion. En infektion kan være mild og gå væk af sig selv, men den kan også være svær og kræve behandling med antibiotika. Hvis man klør meget på sin hud, kan den blive tykkere og læderagtig.

Hvad kan man selv gøre for sin tørre hud?

Tør hud kan afhjælpes ved at tage lunkne brusebade og undgå for megen sæbe og for meget skrubben. Jo mere man skrubber, desto mere af det naturlige hudfedt forsvinder der, og så bliver huden endnu mere tør.

Brug milde sæber som Neutral eller Sanex eller andre typer, der anbefales til tør og følsom hud. Og pas på med rensecremer – især hvis de indeholder parfume og alkohol.

Fugtighedscremer uden parfume er gode mod tør hud. Vi anbefaler naturligvis vores egen KIMOVI Creme, men der er også andre på markedet. Cremen skal påsmøres 3-5 minutter efter badet, mens huden stadig er let fugtig.

Den rigtige ernæring kan også hjælpe mod tør hud. For eksempel kan mange fedtsyrer optages i kroppen og give mere naturlig olie til huden. Især Omega-3 fedtsyrer er effektive. De findes i f.eks. valnødder, og i mange fisk som tun, sild, laks, sardin og makrel.

Man kan også overveje at anskaffe sig en forstøver til hjemmet, så man kan holde en højere indendørs luftfugtighed, især om vinteren. Pas dog på, at du ikke får fugtskader på hjemmet!

Bader man mindre og bruger mindre sæbe og shampoo, kan man også forbedre ens tørre hud.

Brug tøj der er lavet af bomuld og undgå syntetisk tøj og uld, der kradser.

Skrevet af Jan P. Olsen

Hvordan kan KIMOVI hjælpe?

KIMOVI er en unik plejeserie til hudproblemer baseret på naturens egne virkestoffer fra ekstrakt af den afrikanske frugt Kigelia Africana.

Kigelia er kendt for sine gode egenskaber mod hudproblemer. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at Kigelia har en effektiv virkning mod flere forskellige hudlidelser, herunder tør hud. Kigelia er bl.a. bakteriehæmmende, plejende og hudgenopbyggende.

KIMOVI Creme og KIMOVI Creme med Salt er begge velegnede mod tør hud. Begge KIMOVI cremer har et højt indhold af Shea Butter og glycerin, som både tilfører huden ny fugt og hjælper med at bibeholde den eksisterende fugt. KIMOVIs cremer indeholder hverken parfume, parabener eller farvestoffer og kan anvendes både i ansigtet og på kroppen. Påsmøres gerne flere gange dagligt. Cremen med salt kan svie lidt, hvis man har åbne sår.

Brug Kimovi's cremer mod tør hud - de både lindrer kløen og genopbygger huden på naturlig vis.