Bumser

Velkommen til KIMOVI’s bumseguide. Vi har samlet alt det materiale om bumser, vi kunne finde, så du både kan blive klogere og forhåbentlig slippe af med dine bumser.

Du kan finde rigtig mange oplysninger i vores guide, men vil du hurtigt i gang, så gå frem efter disse 7 simple råd:

7 Gode Råd Om Bumser

  • 1. Hold din hud ren og vask dit ansigt en til to dagligt med et mildt renseprodukt.
  • 2. Brug kun fed creme hvis din hud mangler fugt.
  • 3. Lad være med at ”pille” i ansigtet og klemme bumserne.
  • 4. Smør din hud med et produkt målrettet bumser – f.eks. KIMOVI Gel med salt.
  • 5. Undgå hårprodukter med for meget fedt og olie.
  • 6. Spis sundt og drik vand. Undgå junk food, for mange mælkeprodukter og dårlige kulhydrater.
  • 7. Stress kan gøre bumseudbrud værre, så sæt farten ned, hvis din hud er i ubalance.

Bumser Overblik

Bumser er et hudproblem, der opstår når hudfedt ophober sig i de små talgkirtler, som vi har rundt om de små hår i ansigtet og på overkroppen. Bumser starter i puberteten, når både drenge og piger begynder at danne mere mandsligt kønshormon, androgen. Kønshormonet giver større produktion af hudfedt i talgkirtlerne og det kan have svært ved at komme ud, da disse forsnævres.

Bumserne dannes på grund af en hudbakterie, der lever af hudfedt og danner affaldsstoffer, hvorved der opstår betændelse i talgkirtlerne. Betændelsen giver først røde, ømme pletter og derefter bumser, der indeholder betændelse af hudfedt.

Betændelsen kan vare nogle dage og op til flere uger, afhængig af hvor følsom ens hud er og hvor kraftig betændelsen er.

Bumser er normalt værst, når man er mellem 17 og 19 år og de fleste er sluppet af med dem, når de runder 25 år.

Hvad er forskellen på bumser og akne?

Huden er kroppens største organ og er en beskyttende barriere, der bl.a. forhindrer bakterier og andre mikroorganismer  i at trænge ind i kroppen.

Hudens øverste lag hedder epidermis og består af forhornede (døde) hudceller og hudfedt i form af lipider.

Et populært billede er at sammenligne epidermis med en mur bestående af mursten og mørtel, hvor det er mørtelen (hudfedtet/lipiderne), der binder murstene sammen.

Huden fornyr sig selv hele tiden, og en sund hud er således hele tiden afhængig af tilførsel af hornceller og hudfedt.

Fra talgkirtel til hudorm

Når produktion af hudfedt øges i hudens talgkirtler kommer der ekstra pres på for at få hudfedtet ud gennem huden. Skidt og støv kan samles i talgkirtlens åbning og der dannes et sort lag på talgens yderste side, der hvor den kommer frem. Populært sagt er der dannet en sort hudorm.

Fra hudorm til bums

Når produktion af hudfedt øges i hudens talgkirtler får hudfedtet svært ved at komme ud. Specielt i puberteten kan der dannes en membran omkring talgkirtlens udmunding. Hudfedtet kan ikke komme ud, og der kommer en øm bule. De naturligt forekomne bakterier i talgkirtlen (propionebacterium acnes) nedbryder hudfedtet, og de affaldsstoffer der dannes skaber betændelse og talgkirtlen ødelægges. Der bliver dannet en lille gul bule under huden.

Hudormen er blevet til en bums

Der er som regel kun begrænset rødme rundt om bumsen.

Fra bums til akne

Talgkirtlerne kan i sværere tilfælde briste nedad i underhuden og give anledning til en dybereliggende betændelse. Der ses oftest kraftig rødmen af huden på grund af betændelse.

Ubehandlet kan dette give anledning til ardannelse.

Akne kan i svære tilfælde dække større dele af ansigt og krop.

Akne er ofte psykisk belastende og kan ødelægge et normalt socialt liv.

Ved moderat til svær akne bør man altid søge hjælp hos lægen. Jo før man kommer i behandling des bedre.

Årsagen til bumser

Der findes forskellige årsager til bumser. Den mest almindelige årsag, er produktion af mere hudfedt, hvilket sker i teenage-årene. Som skrevet ovenfor opstår de, når man begynder at producere mere mandligt kønshormon og dermed mere hudfedt, som giver betændelse i talgkirtlerne.

Det er dog ikke kun teenagere, der får bumser. Nogle få har det gennem hele livet, ca. 5% blandt kvinder og 3% blandt mænd. Nogle hormonelle forstyrrelser som polycystisk ovariesyndrom og Cushings syndrom kan føre til bumser også.

Hvad kan du gøre?

For at holde bumser under kontrol, skal man først og fremmest holde sin hud ren. Man skal undgå hudprodukter, der lukker hudporrerne til. Kig efter produkter, hvor der står ”non comedogenic” på etiketten. Vask din hud en eller to gange om dagen med mild sæbe og vand. Du skal ikke skrubbe eller klemme på bumserne, hvor fristende det end kan være. Det kan gøre det hele værre og give ar.

Hvis du bliver ved med at have bumser, så prøv med nogle af de produkter, du kan købe i håndkøb – f.eks. KIMOVI Gel med salt. Smør bumserne jævnligt med gelen. Er de ikke gået væk efter nogle måneder kan det være nødvendigt at gå til lægen og få en stærkere creme.

Bumser – Hvad øger risikoen?

Tendensen til at få bumser og akne er arveligt. Så der er større risiko for at få bumser, hvis ens forældre også har haft det.

Mange kvinder oplever, at de får bumser lige inden menstruation, hvor der også sker hormonelle ændringer.

Hvis man bruger tøj eller udstyr, der sidder tæt på kroppen, kan det skabe flere bumser. Det kan f.eks. være hjelme, bh-stropper, pandebånd og rullekraver.

Der kan også være hud- og hårprodukter, der kan indeholde irriterende stoffer.

Hvis man vasker ansigtet for ofte eller skrubber for hårdt kan det også gøre bumseanfaldene værre, især hvis man bruger kraftig sæbe og meget varmt vand.

Stress kan medføre bumser.

Hvis man ”piller” for meget i ansigtet kan det give bumser.

Sveder man voldsomt kan det skabe flere bumser.

Har man langt hår, der hænger ned i ansigtet kan det fedte huden og give bumser.

Nogle medicintyper kan give bumser.

Hvis man arbejder med fedt, olie og kemikalier kan det forværre ens bumser.

Tager man anabolske steroider eller andre præstationsfremmende midler kan det også give bumser.

Hvornår skal man gå til lægen?

Du bør gå til lægen:

Hvis du har forsøgt dig med forskellige håndkøbscremer i 3 måneder og det ikke har hjulpet.

Hvis der dannes ar eller mærker, når aknen heler.

Hvis dine bumser bliver meget store og fyldes med flydende pus.

Hvis du begynder at få andre fysiske symptomer som hårvækst i ansigtet (for kvinder).

Du får akne eller bumser, hvis du får ny medicin fra din læge.

Hvis du har været udsat for kemiske produkter, der giver et udslag i huden.

Mild akne med blot et par få bumser kan gå væk af sig selv og her behøver du ikke nødvendigvis nogen behandling. Men hvis du er bekymret for om det vil forværres kan du gå til lægen.

Bumser – Forebyggelse

Du kan ikke helt forhindre bumser, men der er nogle ting du kan gøre for at det ikke bliver værre:

Rens huden forsigtigt hver dag men ikke for meget og for hårdt.

Vask dig umiddelbart efter du har dyrket fysisk aktivitet.

Vask dit hår ofte, hvis det bliver hurtigt fedtet og undgå at få det i ansigtet.

Undgå hårprodukter som geler, mousser og pomader, der indeholder meget fedt og olie.

Undgå at røre ved dit ansigt.

Undgå berøring med barske kemikalier.

Undgå for meget sol.

Bumser og diæt

Der er ikke nogle videnskabelige undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem det vi spiser og udbrud af bumser. Alligevel er der nok nogle af os, der mener, at når vi har spist eller drukket noget bestemt – typisk noget usundt – så får vi et udbrud af bumser.

Og nogle dermatologer hævder da også, at den mad vi spiser har indflydelse på vores hud. Huden bliver løbende fornyet og i den proces indgår vitaminer og næringsstoffer fra vores ernæring. Men man skal nok ikke overdrive sammenhængen.

Fødevarer betyder omkring 25%, når det drejer sig om bumser, mens de 75% er under indflydelse fra hormoner, stress, søvn og hudpleje.

Det er vanskeligt at udpege få fødevarer, der kan løse alle bumse-problemer, men der er nogle fødevarer, der er sunde – også for huden.

Frugt og grøntsager er generelt gode for dit helbred – også for din hud. Her er nogle af dem, som betyder meget for en sund hud:

A-vitamin hjælper til at regulere hudopbygningen og kan modvirke bumser. Der findes A-vitamin i fiskeolie, laks, gulerødder, spinat og broccoli. Pas på ikke at få for meget A-vitamin og undgå det, hvis du er gravid.

Zink. Der er nogle undersøgelser, der viser at folk med akne har et mindre niveau af mineralsk zink. Zink findes i kalkun, mandler og hvedekerner.

C- og E-vitamin er antioxidanter og kan have en beroligende effekt på huden. C-vitamin findes i appelsiner, citroner, grapefrugt, papaya og tomater. E-vitamin finder du i søde kartofler, nødder, olivenolie, solsikkekerner, avocado og broccoli.

En lille svensk undersøgelse viser, at selenium i kombination med E-vitamin kan forbedre huden. Selenium findes i hvedekerner, tun, laks, hvidløg, æg og brune ris.

Omega-3 fedtsyrer forhindrer betændelse og supporterer den normale huddannelse. Omega-3 findes i mange fisk, hørfrø olie, valnødder, solsikkekerner og mandler.

Alt i alt giver en sund kost også en god hud. En god ”bumse-diæt” bør derfor være med lidt fedt, ikke forarbejdede fødevarer, ikke for mange mælkeprodukter, begrænset mængde kød og uden slik og junk food. Desuden bør man drikke masser af vand i løbet af dagen.

Fødevarer du bør undgå, hvis du har bumser

Chokolade og junk food bør undgås, hvis du vil af med dine bumser.

Desuden er der undersøgelser, der viser, at mælkeprodukter og simple kulhydrater ikke er godt for bumser. Der er en del hormoner i mælk og dette kan forstærke niveauet af det mandlige hormon androgen, der kan føre til bumser.

Simple eller hurtige kulhydrater kan give bumser hos nogle personer. De findes især i hvidt brød, kartofler, sodavand, slik og snack.

Forskere på Colorado State University sammenlignede huden på folk, der spiste en vestlig diæt bestående af mange simple kulhydrater med to grupper af mennesker, der spiste en diæt baseret på langsomme kulhydrater og protein. Den ene gruppe var fra ø-gruppen Kitavan, der spiste meget frugt og fisk og en gruppe jægere fra Paraguay, der spiste mange jordnødder og vildt.

Begge grupper havde sund hud og ingen tegn på bumser eller akne. Til sammenligning havde vesterlændingene, der spiste forarbejdede fødevarer og drak sodavand, akne i en ret høj grad.

Hvad er årsagen til at sukkerprodukter kan give bumser?

Det skyldes et højt insulinniveau. Et højt insulinniveau giver også et højt androgen niveau og dermed flere bumser.

Men selv om der er lidt forskning på området, så kan det være andre fødevarer, der giver dig bumser. Prøv at skrive ned hvad du spiser i en måned og hold øje med, hvornår dine bumseudbrud kommer. Gå 72 timer tilbage ved hvert anfald og se om der er gengangere i madplanen. I så fald bør du nok undgå dem fremover.

Bumser og stress

Der er ikke nogle undersøgelser, der viser, at stress kan skabe bumser. Men der er meget, der tyder på, at stress kan gøre allerede eksisterende bumser værre.

En undersøgelse fra Stanford Universitetet i USA fandt, at studerende havde forværret bumse-anfald under eksamen – en periode som de studerende opfattede som stressende. Der var en klar sammenhæng mellem stress og udbrud af bumser, konkluderede undersøgelsen.

Men man ved stadig ikke, hvorfor stress giver flere bumser. Men tal med en online psykolog, hvis du har stresssymptomer.

Hvordan kan KIMOVI hjælpe på mine bumser?

KIMOVIs blå serie anbefales til bumser og uren hud, da den har en dobbeltvirkende effekt.

KIMOVIs unikke kombination af Thermal Salt (28%) og Kigelia Africana ekstrakt både renser og genopbygger huden.  Thermal Salt (28%) og Kigelia Africana ekstrakt har en veldokumenteret effekt mod bakteriedannelse og mod inflammation.

KIMOVI produkterne indeholder hverken parfume, parabener eller farvestoffer.

Kigelia Africana lindrer kløe og stabiliserer og understøtter hudens naturlige helingsproces. Thermal Salt  (28%) virker rensende og bakteriehæmmende.

KIMOVI Gel med Salt

KIMOVI Gel med Salt renser og desinficerer huden ved hjælp af det høje indhold af Thermal Salt og Kigelia Africana. Gelen lægger sig som en tynd og usynlig hinde på huden uden at trænge ind i den. Gelen er derfor velegnet, hvis din hud er fedtet, da gelen med salt ikke tilfører fedt eller fugt. Samtidig lægger saltet og Kigelia Africanaen i gelen sig som en beskyttende overflade på huden, der forhindrer bakterieproduktion og betændelsesdannelse og dermed uren hud og bumser.

KIMOVI Aktivt Plaster

KIMOVI Aktivt Plaster kan bruges til forebyggelse og behandling af bumser. Plasteret er et hydrocolloid plaster, hvilket betyder, at plasteret optager væske fra det beskadiget område, så det holdes fugtigt. Når en hudorm holdes fugtig, vil hudormen hurtigt opløses og forsvinde. Plasteret er derfor effektiv mod forebyggelse af bumser, da det lille næsten usynlige specialudviklede plaster kan opløse hudorme, inden de udvikler sig til bumser.

Hvis der allerede er gået betændelse i hudormen, og den er blevet til en bums eller et sår, fordi du måske har forsøgt at presse den, så kan plasteret hurtigt og effektivt behandle såret. Når et sår holdes fugtigt ved hjælp af KIMOVI Aktivt Plaster, heler såret op til 40 % hurtigere end ved behandling med normale plastre. Derudover er plasteret tilsat Kigelia Africana, der aktivt hjælper huden med at hele samtidig med, det dæmper betændelse, ømhed og rødme.