Tørre hænder – De 7 bedste tips til at undgå tørre og sprukne hænder

creme til tørre hænderDin hud tørrer ud om vinteren fordi den mangler fugt. Det kan også give tørre hænder. Når det bliver koldt udenfor falder luftfugtigheden og radiatorer samt gulvvarme skaber også et tørt klima indendørs. Om vinteren er vi ligeledes ekstra omhyggelige med håndhygiejnen, for at undgå smitte af forkølelse og influenza, hvorfor vi vasker hænder ofte.

Dette er også med til at udtørre dine hænder. En tur udenfor uden vanter kan skabe stor skade – især hvis de i forvejen er tørre og sprukne.  Huden på hænderne er tyndere end resten af kroppen, og det er derfor, at de første tegn på tør vinterhud kan vise sig netop her.

Symptomer på tørre hænder er en ru, kløende og tør håndryg og fingre. Huden kan endda flage og sprække, hvis den ikke får tilføjet fugt.

Om din hud er god til at holde på fugten, afhænger af dine gener. Nogle oplever det hvert år og i slem grad, hvor andre ikke skal gøre noget særligt, for at holde huden fin.

Her er vores 7 bedste tips og tricks til at holde huden på hænderne fin, blød og smidig.

1. Forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse

Creme vil, udover at tilføje fugt, også forhindre at fugten, som allerede findes i huden, fordamper.  Derfor er det allerbedste du kan gøre, at forebygge den tørre hud ved at bruge en creme, inden vintervejret for alvor tager til.

2. Tilføj fugt

Fugt er løsningen, når skaden er sket. Din hud på hænderne tørster, og du skal derfor sørge for at smøre dem med creme. Hav en creme i håndtasken og på natbordet, så du husker at bruge den.

3. Skånsom vask af hænder

Når du vasker dine hænder, er det vigtigt at bruge en mild og fugtende håndsæbe. Vask dine hænder i lunt vand og tør dem grundigt herefter, så dine hænder ikke er våde bagefter. Brug gerne en god creme efter vask. Du kan nøjes med at smøre håndryggen, hvis du ikke har tålmodighed til at vente på, at cremen tørrer ind.

4. Skrub dine hænder

For at hjælpe helingsprocessen i gang kan du skrubbe dine hænder med en mild skrubbecreme. Lav f.eks. din egen hjemmelavede skrub af olie og sukker. Gnub den ind i huden med cirkulære bevægelser, for at fjerne de døde hudceller. Tør dine hænder og smør dem ind i et godt lag fugtighedscreme til tør hud.

Her får du en opskrift på en hjemmelavet skrub til hænderne
En hjemmelavet skrub til hænderne kan laves på mange måder af de varer, som du lige har liggende. Følgende opskrift kan bruges til inspiration. Den kan gøres så enkel, at du nøjes med sukker og olie.

  • Tag ca. ¼ dl rørsukker (alternativ: alm. sukker, kaffegrums).
  • Put samme mængde grov salt ovenpå.
  • Dæk med olivenolie, lun kokosolie, mandelolie etc.
  • Hvis du har lidt citron, kan du også putte dette i.
  • Rør godt rundt og masser det ind i hænderne.

5. Plej dine hænder natten over

Hvis du vil vågne op med babybløde hænder, kan du skrubbe og smøre dine hænder, som beskrevet i tip 4. Herefter påfører du et par bomuldshandsker, som du sover med natten over. Disse vil forsegle fugten, så den endnu bedre kan trænge ind. Du kan købe bomuldshandsker på apoteket.

6. Undgå tøj og handsker af syntetisk stof

Tør hud på hænderne er slemt nok i forvejen, så undgå handsker og tøj i syntetiske stoffer som nylon og polyester, hvor huden ikke kan ånde og dermed kommer til at klø. Brug i stedet handsker af bomuld, som ikke vil irritere din hud yderligere.

7. Tjek andre årsager til tør hud på hænderne

Hvis du ikke kan behandle dine tørre hænder på trods af daglig indsmøring med en god creme, kan tilstanden skyldes andet end det kolde vejr. Tør hud kan også være et symptom på eksem, hvilket ofte rammer personer som i forvejen lider af allergi. Hvis ovenstående tips ikke virker, kan det være en god idé, at tale med din læge.

Med ovenstående 7 tips er du godt på vej mod bløde og smidige hænder – også om vinteren. Har du brug for en god fugtighedscreme til tør hud, så prøv KIMOVI Creme.

Skriv din historie

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *