Håndeksem – 4 gode råd du selv kan følge

Håndeksem er en af de mest udbredte former for eksem. I løbet af et år får ca. hver 10. dansker håndeksem i mere eller mindre grad og ses oftere hos kvinder end hos mænd. Vores hænder bliver dagligt udsat for mange udefrakommende faktorer. Derfor kan man også sige at håndeksem er en form for kontakteksem, dvs. eksem som er opstået som følge af udefrakommende påvirkninger. Påvirkninger som kan forårsage eksem på hænderne er fx irritation eller allergi.

Hvordan opstår håndeksem?

Nogle af synderne ved håndeksem, som er opstået som følge af irritation, kan typisk være hyppig brug af vand, sæbe eller opløsningsmidler. Derfor er personer som bl.a. arbejder i kliniske omgivelser, hvor de ofte vasker hænder, særligt udsat for eksem på hænderne pga. irritation.

Håndeksem som følge af allergi, skyldes typisk at man har været i hånd-kontakt med et stof, som man har udviklet allergi overfor. Stofferne som udløser allergien er typisk nikkel i smykker, parfume og konserveringsmidler i kosmetiske produkter og gummihandsker. Personer som tidligere har haft børneeksem/atopisk eksem har stor risiko for at udvikle håndeksem, især hvis huden belastes.

Symptomer på håndeksem

  • Kløende plet, som hurtigt breder sig, hvis ikke den behandles
  • Rødme og evt. små vandblærer i huden
  • Afskalning og evt. revnedannelse
  • Periodevis fortykket og skællende hud

4 gode råd mod håndeksem

  • Vask hænder i køligt vand, skyl omhyggeligt alt sæbe væk og tør dem godt
  • Parfumefrie desinfektionsmidler kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede. Anvend desinfektion som samtidig blødgører dine hænder.
  • Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og er uden parfume. Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden inkl. fingre og håndrygge.
  • Pas godt på hænderne i det daglige – brug handsker ved rengøring og vådt arbejde i hjemmet samt varme handsker udendørs om vinteren. Handsker bør anvendes så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt. Brug evt. bomuldshandsker under beskyttelseshandskerne.

Behandling af håndeksem

Når din hud er belastet er regel nr. 1 at holde huden hydreret med en fed fugtighedscreme. KIMOVI Creme med Salt indeholder en høj fedtprocent, der tilfører huden en stor mængde fedt. Samtidig indeholder Cremen en høj koncentration af den afrikanske frugt Kigelia Africana, der virker plejende og helende samtidig med, at den aktivt hjælper huden med at genopbygges. Desuden nedsætter Kigelia Africana aktivt kløe og rødme. Kigelia Africana har antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaber, og KIMOVI Creme er derfor også særdeles velegnet til at forebygge eller afhjælpe infektioner i din håndeksem, som kan opstå ved revnedannelse. Fugt dine hænder flere gange dagligt med KIMOVI Creme med Salt.

Plej dine hænder natten over med KIMOVI Gel med Salt. Gelen er en lindrende og plejende barriere gel til bl.a. rød og beskadiget hud og særdeles velegnet til håndeksem. Den lindrer kløe, stabiliserer huden og fremmer den naturlige helingsproces samt forebygger bakterier og infektioner. Smør et tyndt lag Gel på hele hånden og påfør evt. et par bomuldshandsker, som du sover med natten over. Du kan købe bomuldshandsker på apoteket.

haandeksem eksem på haender

Skriv din historie

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *